Translate

utorok 6. júna 2023

Po tajuplnom Rumunsku

 

Hunedoara

Keď si vyberám kam vycestovať, tak sa pozerám na to či krajina môže ponúknuť zaujímavé miesta a či jej je kultúra niečím pre mňa zaujímavá. Na mojom cestovateľskom zozname sa takto ocitlo aj Rumunsko. Úmysel sem vycestovať exitoval podobne ako pre Portugalsko už od čias štúdia na vysokej škole. Prvý plán navštíviť krajinu upírov sa zrodil v roku 2015. Hlbšia a prepracovanejšia verzia spoznať celú krajinu vznikla na prelome rokov 2021/22. Do Rumunska sa preto malo ísť v roku 2022. To však nevyšlo a nakoniec sa podarilo sem ísť až na jar 2023. O tom čo mi výlet ukázal sa dočítate nižšie, no už teraz si môžete spraviť prvý dojem pozretím fotiek v tomto fotoalbume.

 

V článku sa dozviete

 

Dôležité informácie pred cestou

Harmonogram

Zaujímavosti

Vyčíslenie / financovanie

 

cestopisné video

Dôležité informácie pred cestou

Keďže Rumunsko leží podobne ako Slovensko v Európe a je aj členom Európskej únie (hoci nie v Schengenskom priestore), tak sa nevyžaduje pred cestou obšírnejšia príprava ako tomu bolo napríklad na poslednom výlete do Afriky. To znamená, že nebolo potrebné očkovanie ani lekárske vyšetrenie. Nakoľko som chcel spoznať krajinu do hĺbky a nechcel som len vidieť hlavné mesto s pár turistickými atrakciami v okolí, tak bolo rozhodnuté, že do krajiny sa nepôjde letecky, ale išlo sa autom. Čas výletu bol stanovený na neskorú jar, kedy je vonku teplo, nie však horúco, a nie je všade ešte veľa turistov. Tomuto ročnému obdobiu zodpovedalo aj oblečenie, ktoré prevažne tvorilo krátke tričká, kraťase a športová obuv. Pred cestou som skontroloval či mám všetky potrebné doklady, techniku, nabíjačky, lieky a kozmetiku a zamenil aj časť hotovosti na rumunský lei.

 

Harmonogram

Harmonogram výletu bol odlišný od posledných spoznávačiek, kde som sa snažil držať pomer 2/3 aktívnej dovolenky a 1/3 oddychu pri vode. Môže za to tvar krajiny a spôsob cestovania autom, kedy aj po dosiahnutí Čierneho mora existovala dlhá cesta na Slovensko s pár zastaveniami. Dovolenka v Rumunsku bola preto viac o spoznávaní a oddych bol hlavne v strede výletu. Plán výletu vyšiel na 9,5 dňa. Počasie vyšlo, bolo slnečno a polooblačno, len dva krát prišla búrka aj to počas presunu. Výnimočne sa stalo, že sa navštívili všetky miesta výletu. Cestopisné video nižšie ukáže detailnejšie krásy výletu no pre úplnosť zhrniem harmonogram:

  1. deň: cesta z Bratislavy do Oradey
  2. deň: Oradea, Kluž, Salina Turda
  3. deň: Turistika v Cheile Turzii, Biertan, Sighișoara
  4. deň: Saschiz, Archita, Viscri, Homorod, Rupea, Bran a Brašov
  5. deň: Peleș, Bukurešť (skanzen a mesto)
  6. deň: Bukurešť (parlament a múzeum)
  7. deň: oddych v Eforie Nord a Konstanca
  8. deň: Horezu, Sibiň
  9. deň: Hunedoara a Temešvár
  10. deň: Arad, Nadlak a cesta do Bratislavy 

Insert title here
  • Popisok 1
  • Popisok 2

Photos by Filip Jurovatý


Cheile Turzii - Kluž - Salina Turda - Cheile Turzii - Biertan - Sighișoara - Viscri - Bran - Brašov

 

Zaujímavosti

·       Podnebie, prostredie a cesty. Rumunsko sa v tomto ohľade nelíši toľko od Slovenska. Podnebie bolo len o pár stupňov teplejšie ako v tom čase na Slovensku. Cesty sú takisto podobné, čiže občas v dobrej kvalite občas v strašnej a sem tam sa vyskytne diaľnica, a sem tam miesto auta po nich ide kôň s povozom. Okrem toho pri cestách sa často vyskytujú opustené psy a taktiež v prírode sa často pasú stáda oviec. Najhoršia doprava je v Bukurešti. Je tam veľa bulvárov, ktoré ústia do mohutných kruhových objazdov a autá na seba stále vytrubujú. Na prostredí krajiny badať rozdiel, že ide o východnú Európu a Balkán. Väčšina panelákov tu nie je zateplená alebo ak je, tak veľmi kuriózne – byt po  byte. Nemusí byť teda celá budova zateplená ale len jej časť, čo vytvára bizarný pohľad. Domčeky sú aj ošarpané, aj udržiavané, no tunajšou špecialitou boli mohutné rómske „pagody.“ Milo ma prekvapila čistota ulíc, bez nečistôt a s veľmi kvalitne udržovanou zeleňou. Všadeprítomné boli rumunské zástavy. Vyskytovali sa hojne na uliciach ale aj na rodinných domoch.

·       Spoločnosť, ľudia a jazyk. Ľudia tu sú takisto podobní Slovákom, no azda trošku milší. Na turistických miestach, reštauráciách a hotelov ovládali angličtinu. Nebol komunikačný problém. Všade sa dalo platiť platobnou kartou. Nachádzajú sa tu obchodné reťazce známe aj na Slovensku.

·       Strava. Počas výletu som mal raňajky na hoteloch, počas dňa riešil hlavne snacky a hlavné jedlo väčšinou prišlo až po zložení sa na hoteli na koncu dňa. Vyskúšal som aj miestne špeciality. Veľmi chutná bola tradičná polievka csorba ako aj jahňacie stehno so zemiakmi na rozmaríne. Prekvapilo ma, že takmer všade podávali raňajky najskôr až po 8:00.



dejepisne video

Vyčíslenie / financovanie výletu

Výlet do Rumunska na jednu osobu od 26/27. mája 2023 do 4. júna 2023 vyšiel na 663,71,-€. Údaje sú uvedené iba v eurách na jednu osobu – sumy boli podľa potreby rozrátavané medzi štyroch výletníkov. Jednotlivé položky výletu stáli takto:

 

·       Preprava (benzín, parkovné, diaľničné známky v Maďarsku a v Rumunsko, taxi, mýto cez dunajský most): 91,90,-€, čo predstavovalo 13,8 % výdajov.

·       Ubytovanie: 241,50,-€, čo predstavovalo 36,4 % výdajov.

·       Strava: 201,30,-€, čo predstavovalo 30,3 % výdajov.

·       Vstupy: 77,80,-€, čo predstavovalo 11,7 % výdajov.

·       Suveníry (magnetky a sladkosti): 49,-€, čo predstavovalo 7,4 % výdajov.

·       Zvýšilo mi 12,- RON (približne 2,21,-€), čo predstavovalo 0,4 % výdajov.

 

Poistenie som tento krát do výdajov neuviedol, lebo som mal zaplatené celoročné cestovné poistenie, no rozhodne ho odporúčam ako povinný náklad pred cestou.

 

Insert title here
  • Popisok 1
  • Popisok 2

Photos by Filip Jurovatý

Peleș - Bukurešť (skanzen a parlament) - Konstanca - Horezu - Sibiň - Temešvár - Nadlak

 

Rumunsko je krajina, kde som zavítal k podobným lákadlám ako k tým, ktoré sú Slovensku a to za tajuplnými hradmi, do hornatej zalesnenej krajiny, k očarujúcim mestám a zachovalým vidieckym stavbám. Avšak je to odlišná krajina opradená povesťami. Niektoré príbehy sú vymyslené úplne a iné nemajú k pravde ďaleko no všetky potvrdzujú povesť krajiny, že ide o jeden z najtajuplnejších kútov východnej Európy.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára