Translate

pondelok 7. novembra 2016

Retro Panoramio: #1 Osuské


     Bolo to už veľmi dávno, keď som objavil stránku panoramio. Ešte len som sa zoznamoval, čo je to internet, a čo všetko ponúka, keď som sa rozhodol na túto stránku s fotkami pekných miest zaregistrovať. Táto registrácia bola moja prvá v histórii a pôsobenie na tejto stránke trvalo najdlhšie. Od 4. júla 2007 do 4. novembra 2016 som sa stihol podeliť o 8600 záberov z mojich výletov. Za tú dobu sa v mojom živote veľa zmenilo, bolo to predsa len takmer desať rokov života, no nič netrvá večne. Dobrovoľne by som stránku neopustil, ukončil ju Google nasilu. Na spomienku tejto úžasnej stránky som sa rozhodol spraviť seriál desiatich článkov venovaných najmä tým fotkám, ktoré sú staršie ako tento blog a pripomenul tak spomienky, na ktoré sa nepatrí zabudnúť. Symboliku desiatich článkov som si vybral preto, lebo má znázorniť neúplné jubileum stráveného času na panoramiu.
     Prvý článok zo série musí byť venovaný dedinke, ktorá pre mňa veľa znamená, no ešte som ju nespomenul vôbec na mojom blogu. Osuské, malá obec ležiacia na hranici Záhoria a Kopaníc, je dedina, v ktorej som strávil more času a zážitkov. Bolo tomu tak hlavne preto lebo tu máme dom s humnom po babke. Čím som starší, tak sa vraciam na dedinu menej, lebo už na to nie je toľko dôvodov. Kedysi sme na dome aj prespávali, hrával som sa s najobľúbenejším veľkým kocúrom Murom, v zime jazdil na sánkach a naopak v lete sa prešiel na zrmrzlinu alebo si zaplával v krásnej priehrade. Aj tu sa časy menia a už veľa vecí nie je rovnakých, ale spomienky na ne, fotky, zostanú navždy. Pre lepšiu predstavivosť, toho kde leží dedinka a čo všetko ponúka som informácie znázornil na mapke.

Insert title here
  • Popisok 1
  • Popisok 2
Photos by Filip Jurovatý

1 - domy v dedine, 2 - Kostol Všetkých svätých, 3-4 - Mlyn na Myjave, 5-6 - V novom mlyne, 7 - miau, 8-11 - pri priehrade, 12-14 - zima, 15-16 - leto, 17-18 - jeseň, 19-20 - jar, 21 - židovský cintorín, 22 - Murko


     Okrem typických dedinských zastávok ako kostol, obchod a krčmy nájdete aj iné zaujímavosti. K prírodným pamiatkam patria dve staré lipy. Prvá je pri kostole a druhá pri križovatke. Ponad túto lipu je v poli Kaplnka sv. Bartolomeja. Hlavná ulica obce je pomenovaná po rodákovi, zakladateľovi politickej strany sociálnej demokracie, Emanuelovi Lehockom. Na tejto ulici okrem jeho rodného domu sú domy-slíže s dvormi. Za obcou, za riekou Myjava, ktorú prejdete cez lávku, sa dostanete na pole, kde pri rieke rastú trnky, baza a židia tu mali svoj cintorín. Na rieke Myjava sa nachádza menšia hrádza s mlynom. Na jar je z hrádze pekný vodopád. Okrem tohto mlynu sa druhý nachádzal v časti Rásnik (Riasnik). Nuž a medzi Rásnikom a dedinou je časť Nový mlyn (síce patriaca do katastra Jablonice), kde sa nachádza aj železničná stanica Osuské. Tá sa však dnes nevyužíva pre osobnú prepravu.

Insert title here
  • Popisok 1
  • Popisok 2
Photos by Filip Jurovatý

1-3 - 2010, 4-6 - 2011, 7-9 - 2012, 10-12 - 2013, 13-17 - 2014

     Najsmutnejší príbeh popri smrti Murka bolo vypustenie Osuskej priehrady. Krásna čistá priehrada lákala návštevníkov zo širokého okolia. Cesta k nej vedie popri družstvu, kde časom ľudia vyjadzili v poli kratšiu prístupovú cestu. V detstve sme sa sem chodili kúpať, v puberte som sem chodil najmä cez babie leto na prechádzky. Priehrada bola vtedy ľudoprádzna, teplé lúče dopadali na farbiace sa stromy, od vody vial jemný šum, pri priehrade dozrievali šípky a iné bobule a na kopcoch sa preháňali srnky. Idylka. Všimal som si rok od roku, že hladina postupne klesá ale nepripisoval som tomu vážnosť, až keď v roku 2014 úplne vypustili tento môj raj na zemi. Naposledy som sa tu bol prejsť na jeseň 2015, keď som zbadal dno priehrady porastené burinou. Verím, že zas raz bude toto miesto tým akým som si ho pamätal, aby som sa sem mohol rád na jeseň vracať...


Priehrada Osuské (2012)

2 komentáre:

  1. Filip, veľmi pekný zaujímavý článok, také sú vlastne všetky, čo píšeš, rada ich čítam, aj keď možno nekomentujem ...
    Na tento som reagovala hlavne preto, že je to nostalgická spomienka nielen na dedinku, ale aj Panoramio. Nech sa ti darí.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ďakujem veľmi pekne Zdenulik! :) Som rád, že ich nepíšem zbytočne

    OdpovedaťOdstrániť