Translate

utorok 18. októbra 2016

Moje veľké slovenské leto: #6 Stará Ľubovňa


     Keď som bol dieťa, a mal tuším desať rokov, tak som sníval, že navštívim všetky hrady Slovenska. Raz som chcel ísť k môjmu sviatku na východné Slovensko do Starej Ľubovne, no keďže to bolo veľmi ďaleko - na Hornom Spiši, nešli sme nikam. Prišiel čas plniť si svoje sny a vybral som sa tam toto leto.


... a takto som bol tiež natešený z výletu :))
     Ako už to je zvykom na tieto dlhé cesty, tak som vstával skoro ráno o štyroch a išiel na vlak do Trnavy a ďalej na Horalky Sedita až do Popradu, kde ďalej som prestúpil na osobný vlak a jeho konečnú stanicu Stará Ľubovňa. Prišiel som tesne pred dvanástou. Išiel som pešo zo stanice na hrad ale nie obvyklou cestou ale som si ju trošku predĺžil a išiel druhou cestou, aby som hrad mohol vidieť aj z iných uhlov. Videl som však aj cigánsku osadu, tu som zažil kultúrny šok. Deti nahé pobehovali po ulici, domy pozliepané, rodičia dávali výchovné deťom, všade hluk a za osadou smerom k hradu na ceste toaletný papier a exkrementy. Hrad sa mi po tejto ceste ukazoval z rôznych perspektív. Na hrad viedla kľukatá cesta až k bráne. Tu som zaplatil spojené vstupné 3 eurá pre hrad aj skanzen pod hradom.


     Na moje šťastie prehliadka začala ihneď po kúpe vstupenky, avšak na moje nešťastie som tam bol jediný mladý. Zvyšok tvorili pomalí dôchodcovia a tak sa prehliadka aj ťahala. Nakoniec som sa aj tak od prehliadky oddelil, a pobehal som si hrad po svojom tak ako to bolo možné po jej skončení. Na hrade boli vystavené repliky poľských korunovačných klenotov, ktoré sa tu skrývali v rokoch 1655 – 1661. Taktiež tu bol vystavený dobový nábytok a výstava venovaná španielskej princeznej Izabele, ktorá tu pobudla. Okrem nádherného výhľadu z gotickej veže na hrade bolo aj predstavenie s lietajúcimi dravcami. Hrad je dobre vybavený aj pre nepočujúcich, nevidiacich a pre poľských turistov, ktorých sem z blízkeho pohraničia chodí veľa vďaka, ktorým návštevnosť hradu dovršuje stopäťdesiat tisíc návštevníkov ročne.

Insert title here
  • Popisok 1
  • Popisok 2
Photos by Filip Jurovatý


1 - výhľad z veže; 2-3 - interiér; 4 - Poľské korunovačné klenoty; 5-6 - sokoliari; 7-14 - hrad; 15-16 - Ľubovniansky skanzen (Gréckokatolícky kostolík z Matysovej a Roľnícka usadlosť z Údola)

     Na ceste z hradu som unavený zaskočil ešte do skanzenu a na vlak. Rýchlik meškal už v Poprade a do Trnavy som s ním ani nedošiel. Na západnom Slovensku začala veľká búrka a posledný vlak začal meškať až sedemdesiat minút. Našťastie išiel okolo kamarát a zobral ma domov z tohto dlhého a krásneho výletu.

2 komentáre:

  1. OPLATILO sa SEM náhodne ZABLÚDIŤ...teším sa na ŠARIŠ...želám veľa krásnych úlovkov.VEĽMI PEKNE SPRACOVANÉ a PREZENTOVANÉ. ĎAKUJEM €Lena

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, ďakujem za komentár. Fotky zo Šariša nájdeš v albume z roku 2017 - https://goo.gl/photos/jPU4DuTR4azBi2ks9 - ale budú o nich 4 články (Bardejov a okolie, Horný Šariš - čiže Svidnik, Dukliansky priesmyk a pod., Prešov, Dolný Šariš - sem som dal Plaveč, hrady okolo Prešova, Budimir, Lačnov a pod).

      Odstrániť