Translate

pondelok 17. októbra 2016

Moje veľké slovenské leto: #5 Dolný Spiš

Bazilika sv. Jakuba a radnica, Námestie Majstra Pavla, Levoča
     Medzi moje najvýchodnejšie miesta, kam som tento rok zavítal boli aj výlety na Spiš. Región Spišu je veľký. Klasické rozdelenie je na horný, stredný a dolný. Z Dolné Spišu som však neprešiel také významné miesta ako Spišský hrad či Žehra, ale bol som v obciach Markušovce, Spišská Nová Ves a Levoča. Všetky tieto miesta ležia blízko seba v Hornádskej kotline, no ležia už v dvoch rôznych samosprávnych krajoch – košickom a prešovskom. Bolo trochu hlúpe rozdeliť tento región, ktorý tvorí ucelenú kotlinu medzi dva kraje, ale asi inak to nešlo.



     Na prvom výlete som navštívil okresné mesto Levoča ležiace už v spomínanom prešovskom kraji. Toto mesto bolo v minulosti významnejšie ako dnes susedná väčšia Spišská Nová Ves. V kráľovskom meste obohnanom hradbami sa stretávali samotní králi. Preukázateľne tu boli Jagelovci či Matej Korvín. Hlavnou osobnosťou mesta bola však osoba Majstra Pavla z Levoče. Tento tesár-umelec sa stal známym pre jeho oltár, ktorý je najvyšší na svete (preto sa toto mesto asi zapísalo do svetovej mapy UNESCO). Taktiež tvoril iné sochy a oltáre. V chráme svätého Jakuba, ktorý je druhý najväčší na Slovensku, má tiež aj sochu Madony, ktorá bola kedysi dávno na slovenskej sto korunáčke. V tomto úžasnom kostole sa nesmie fotiť. Hovorím to na úvod, lebo je to najväčšie sklamanie odísť z tak nádherného miesta a nemať na to žiadnu spomienku. Najväčšou dominantou baziliky je spomínaný najvyšší oltár. Ďalej sú tam menšie oltáre na stĺpoch, krásne stredoveké fresky, staré vyrezávané lavice, sochy, kazateľnica a mnohé iné. K veľa miestam sa viaže veľa legiend a povestí. Naozaj krásne miesto. Ďalšou výraznou stavbou na stredovekom námestí je blízka budova radnice.
     V košickom kraji nájdeme okresné mesto Spišská Nová Ves. Hoci je mesto väčšie tak centrum má viac monotónnejšie. Jadro mesta tvorí pár cirkevných budov v parku a na jeho konci Reduta – budova Spišského divadla.

Insert title here
  • Popisok 1
  • Popisok 2
Photos by Filip Jurovatý



1 - Spišský Štvrtok; 2-6 - Levoča; 7-9 - Spišská Nová Ves; 10-17 - Markušovce 

    Druhým výletom v tomto kraji bol výlet do obce Markušovce. Dedinku kedysi obývali najmä Spišskí Nemci a preto musela vyzerať veľmi pekne. Dnes už po nich zostali budovy polo-ruiny a naopak 21. storočie pre obec znamená rozkvet iných stavieb za obcou, kde žijú Rómovia. K významným pamiatkam obce patrí kostol, hrad a kaštieľ. Hrad práve vyčistili a budú ho aj rekonštruovať. Kaštieľ je opticky veľmi vysoký za čo môžu falošné okná, v skutočnosti má budova len dve podlažia. Dnes slúži kaštieľ ako múzeum nábytku, ktorý bol predtým v spišských meštiackych rodinách. Súčasťou areálu je park a letohrádok Dardenely, kde je hudobná sála. Z Markušoviec som sa vrátil do Spišskej a odtiaľ domov.



2 komentáre:

  1. Krásne fotky Filip. Moje rodné miesto sú Markušovce. Prežila som tam svojich krásnych prvých 14 rokov, než sme sa presťahovali do Spišskej Novej Vsi. Ďakujem za nádherné pripomenutie aké sú naše rodné hrudy krásne... Nech sa Ti dobre darí. Anička čerešnička, pôsobiaca toho času v Prahe.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem veľmi pekne za prečítanie :)

    OdpovedaťOdstrániť