Translate

sobota 10. septembra 2016

Mlyny na Malom Dunaji

Maticzov vodný kolový mlyn na Malom Dunaji, Tomášikovo
     Spravil som poslednú skúšku a o tri minúty mi na to išiel vlak. Ja som ho stihol! Začalo sa oficiálne leto a ja som sa vybral do Jelky. Viem neznie to nejako úžasne, ale miesto bolo pekné! Hoci počasie som precenil a v tých nohaviciach a košeli bolo veľké horko!
     Do tohto „južanského“ miesta som sa vybral preto, lebo som sa rozhodol pokračovať v mlynárskej tradícii aj tento rok. Nuž a najznámejšie mlyny nájdeme práve na Malom Dunaji. Z tridsiatich siedmich mlynov sa zachovalo už len päť. Najbližší od Bratislavy, kde sa Malý Dunaj rozdeľuje od Dunaja, je mlyn v Jelke. Táto viac maďarská obec je veľká – má vlastnú políciu, nejaké zdravotné centrum a jeden krásny mlyn. Drevený Neméthov mlyn (z maďarčiny - Nemcov) stojí na drevených stožiaroch. V mlyne sa domlelo v roku 1951 a teraz funguje ako múzeum, je však zrekonštruovaný a koleso sa točí na elektrický pohon a umlelo by vyše 2 tony múky denne. Mlynom ma previedol milý pán, všetko mi poukazoval, vysvetlil, bolo to príjemné rozprávanie.



     Ďalší výlet (#2) bol k vodným mlynom v Tomášikove, Jahodnej a v Dunajskom Klátove. Po víkende som sa skoro ráno vybral vlakom do Galanty a odtiaľ do Tomášikova. V tejto dedine majú tiež zaujímavý strom - skončil tesne druhý v súťaži strom roka 2015. Mlyn v tejto obci bol z technických príčin zatvorený ale bol naň krásny výhľad. Vybral som sa cez pole do Jahodnej - cesta bola pekne vyšliapaná, iba čo miestami už bola užšia a práve vtedy zo slnečníc vybehla laň. Neviem kto sa viac vyľakal. Mlyn v Jahodnej ma sklamal. Okrem toho, že tiež nebol prístupný nebol ani nijako dostupný, aby sa pekne vyfotil. Naopak veľmi milo prekvapil mlyn v Dunajskom Klátove. Bol opravený z nórskych fondov. Prostredie bolo pekne upravené a z druhej strany Klátovského ramena bola aj vyhliadka. Tento mlyn narozdiel od Jelky už nemelie. Interiér bol zachovaný len s pani som si veľmi nepokecal - pre jazykovú bariéru. Ďalšou kuriozitou boli otváracie hodiny - od 13:00 do 15:00 (lebo podporujeme cestovný ruch), ale tak pani tam práve bola takže mi otvorila aj mimo týchto hodín. Cena vstupného bola primeraná jedno euro, zľavnené len päťdesiat centov, naproti tomu dve eurá stálo fotenie - čo naozaj nechápem z čoho vychádzalo, keďže interiér neponúkal ničím výnimočné exponáty.



Insert title here
  • Popisok 1
  • Popisok 2
Photos by Filip Jurovatý



Popis: 1-3 - Némethov vodný kolový mlyn na Malom Dunaji, Jelka; 4 -Maticzov vodný kolový mlyn na Malom Dunaji, Tomášikovo; 5 - Maticzov vodný mlyn na Malom Dunaji, Jahodná; 6-8 - Vodný mlyn na Klátovskom rameni, Dunajský Klátov; 9-12 - Múzeum vodného mlynárstva, lodný mlyn na Malom Dunaji, Kolárovo 


     Posledný výlet (#3) zhodou okolností vyšiel na medzinárodný deň Dunaja (29. jún). Ráno, nie tak skoro ako obvykle, som sa vlakmi prepravil do Nových Zámkov a odtiaľ do Kolárova, po maďarsky Gúta. Kraj je rovinatý, vonku bolo horúco a polia boli plné obilia. V obci okrem kaplnky, vodometu a kostola sa nachádzal krásny mlyn. Tento bol výnimočný tým, že plával na rieke - jediný na Slovensku tohto typu - hoci všetky mlyny na Malom Dunaji boli pôvodne plávajúce. Výhodu tohto typu bolo ľahké premiestnenie. Tento mlyn je len kópiou mlynu z Radvane, ktorý bol v Komárňanských lodeniciach. Mlyn po rekonštrukcii si vybral toto miesto, kde zakotví, keďže v rodnej obci nedostal povolenie. Interiér bol pekne vybavený, páčili sa mi najmä rybárske siete, dotvárali príjemnú atmosféru. Po mlyne ma previedla jeho vlastníčka, bol to milý a príjemný výklad.

     Som rád, že som mohol objaviť ďalšie krásne miesta na Slovensku, najmä tieto, ktoré sú spojené s remeslom. V budovách bola cítiť atmosféra ťažkej práce a duch minulosti, ktorý ostal na týchto miestach uzavretý. Uvidíme, kde sa stretnem s mlynmi nabudúce...

4 komentáre:

  1. Ciekawe miejsce do zwiedzania.Pozdrawiam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Díky Filipe za zajímavý článek. Je to super inspirace, resp. perfektní typ k výletu!

    Obdobné mlýnky jsem letos navštívil u Plivského jezera u města Jajce v srdci Bosny:.

    http://www.panoramio.com/photo/131895569


    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť