Translate

štvrtok 2. augusta 2018

Štyri ročné obdobia Záhoria: zima

Plavecký hrad deň pred Silvestrom

Úvodom
     Kedysi, ale to už bolo veľmi dávno, bola práve zima mojim najobľúbenejším ročným obdobím. To čo som vtedy na tomto období obdivoval, to práve teraz nemám rád. Myslím tým jej chlad kvôli ktorému musíte byť oblečený ako cibuľa. Taktiež nemám rád na zime oteplenie a s ním spojené vyhýbanie sa každej čľapkanici. Čo je však smutnejšie posledné roky zima už nie je v tomto kraji veľmi silná a preto môžem byť vôbec rád, že som zaznamenal pravé zimné fotky so snehom, o ktoré sa teraz rád podelím.

Zima v Malých Karpatoch
     Tento zimný diel bude zameraný na oblasť Malých Karpát zo záhorskej strany. Myslím si, že takáto formulácia najpresnejšie vyjadruje skutočnosť, že tu nebudú prezentované miesta z celého pohoria. Spolu s riekou Moravou na západe tvoria Karpaty na východe prirodzenú hranicu kraja. Avšak nemožno Záhorie stotožniť len s nížinou, ktorá leží medzi nimi. Do tohto rozmanitého kraja s typickým nárečím patrí aj časť bezprostredne dotýkajúca sa zmienených kopcov a práve preto v tomto diele sa zameriam na turistické ciele prístupné zo Záhoria.

sneh, mráz, silný vietor ... ale hlavne turisti, ktorí vedia doceniť aj takéto podmienky na vrchu Vysoká 

Prvý hrad
     Prvá zimná zastávka v kraji sa nachádza nad obcou Cerová. V časti Rozbehy by ste našli zrúcaninu hradu Korlátko. Odmietam o tomto hrade hovoriť ako o hrade Korlátka ako to používa odborná literatúra. Názov drobného hradu sa odvodzuje od maďarského Korlát kő, čiže Korlátov kameň.

Druhý hrad
     Hoci hrad Ostrý kameň už leží v Trnavskom okrese, tak by som ho skôr zaradil k Záhoriu. Odôvodňujem si to najmä preto, lebo v histórii jeho panstvo zahŕňalo oblasť Záhoria. Podobne aj výhľad z neho je uprený na tento kraj a potoky, ktoré sú v jeho bezprostrednej blízkosti stekajú tiež tam.

Malebná vidiecka architektúra
     Na Slovensku by ste našli desať dedín, ktoré si zaslúžili byť pre ich zachovanú architektúru súčasťou pamiatkovej rezervácie ľudovej architektúry. O to viac môže potešiť Záhorákov skutočnosť, že zo západného Slovenska práve tento región vyniká a sú tu hneď tri takéto obce! Jednou takou je aj obec Plavecký Peter. Najviac pekných stavieb je sústredených okolo námestia ale takisto aj v ďalších uličkách, kde sa nachádza napríklad elektrický mlyn.

Tretí hrad
     Plavci alebo Polovci či Kumáni boli etnikum pôvodne pochádzajúce zo stepí na východ od Uhorska. Na území Záhoria sa usadili v stredoveku, keď ich hlavnou úlohou bolo strážiť vtedy nehostinné púštne pohraničie. Jednou zo štyroch záhorských dedín, kde sa zdôrazňuje spojitosť s ich predkami v názve obce je aj Plavecké Podhradie. V dedine sa dnes nachádza kaštieľ ale hlavne krásny hrad oproti vrchu Pohanská, kde bolo praveké hradisko.

Insert title here
  • Popisok 1
  • Popisok 2
Photos by Filip Jurovatý

1 - Korlátko; 2-3 - kopec nad Osuským; 4 - Ostrý Kameň; 5 - Plavecký Peter; 6-8 - Plavecký hrad 

Na záver turistika
     V rámci zimných potuliek po Malých Karpatoch som zavítal aj do obce Kuchyňa. V lete 2017 som tu bol hľadať zvyšky hradu a náučný chodník Bobria hrádza. Začiatkom roku 2018 som sem však išiel opäť spraviť pár záberov dreveného chodníka nad priehradou ale pre tento krát som sem zavítal hlavne pre turistiku. Kým najvyšší vrch Malých Karpát – Záruby som do projektu radšej nezaraďoval, tak druhý najvyšší vrch – Vysoká už smelo môžem, lebo sa nachádza rovno nad touto dedinou. Túra k vrchu nebola ľahká lebo bola tuhá zima, chodník zmizol v závejoch a veľmi fúkalo. Nakoniec sa však podarilo vystúpiť a zdolať ďalšiu výzvu.  

Záverom
     Aj keď už máte radi zimu alebo radšej teplejšie obdobia roka, tak neseďte doma ale využite čas napríklad na spoznanie týchto miest. Pohorie Malé Karpaty docenia aj menej zdatní turisti, lebo ponúka možnosti výletov do prírody, ktoré môžno spojiť aj s výletmi k architektonickým pamiatkam.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára