Translate

štvrtok 9. augusta 2018

Štyri ročné obdobia Záhoria: jar

Habánska kaplnka vo Veľkých Levároch
Všetko začína
     Nový začiatok. Asi týmto spojením by som zhrnul, čo pre mňa predstavuje jar. Všetko sa preberá doslova zo spánku, dni sú konečne dlhšie, sivú oblohu rozžiari slnečný svit, kopovité oblaky sa kĺžu po oblohe a všade kvitnú pestrofarebné kvety, na ktoré mám však žiaľ alergiu. Posledné roky bolo pre mňa toto obdobie zakázaným časom. Teda obdobím keď som sa musel učiť a do prírody som vychádzal sporadicky. Tento rok som však konečne dostal trošku viac príležitosti a využil ju na priblíženie ďalšej časti Záhoria.

Borovice, piesok, púte a jar
     V prezentácii Záhoria sa postupuje ďalej v smere hodinových ručičiek. V tomto diele vám preto v podstate ukážem hlavne to, čo ukrýva Borská nížina a najmä okres Malacky. Začneme poslednými pamiatkami na úpätí Malých Karpát a budeme postupovať z najjužnejších častí na severozápad do miest, kde je všade piesok a borovice.  
Zelé čiže kapusta
     V čase keď príroda sa pozvoľna preberala zo spánku som nesedel doma ale prišiel do mesta Stupava. Na konároch sa v tom čase objavovali prvé pupene, vzduch bol konečne teplejší a na zemi sa objavili prvé snežienky a medvedí cesnak. Moje kroky po meste smerovali k hlavným dominantám mesta. Pofotil som preto kaštieľ, námestie s kostolom, synagógu a pár meštianskych domov. Čo som však necvakol v tomto ročnom období bolo zelé, čiže kapusta. Tú si domáci radi uctia aj počas tradičných Dni zelá.

Tajomstvo Karpát
     Neďaleko Stupavy sa týči hrad Pajštún. Zrúcanina sa nachádza na výraznej skale na ktorej môžete obdivovať hlavne zachovalé krakorce (prečnievajúce murivo). Nie je to však jediná stredoveká stavba ukrytá v tomto lese. Blízko Pajštúnu by ste tiež našli malú obrannú stavbu s názvom Dračí Hrádok. Žiaľ z tejto už ozaj ostalo len nepatrné množstvo. Ak sa ale z nej porozhliadnete, tak uvidíte na východ údolie. To nesie názov Medené Hámre a okrem kameňolomu v ňom nájdete vraj ľahko prístupnú jaskyňu či previs s poetickým názvom Notre dame. Žiaľ ja som po nej pátral už druhý krát v živote a zase som ju nenašiel! Na turistických mapách nie je a tá čo tam v blízkosti je označená je len menšia jaskyňa, brhloh. Tak snáď niekedy do tretice!

Mariánska púť
     Názov dediny Marianka nie je náhodný. Jeho pôvod by sme mohli odvodiť od mariánskeho kultu, ktorý tu vznikol na základe legendy z prvej polovice 11. storočia. Z toho dôvodu môžeme právom tvrdiť, že Marianka je najstarším pútnickým miestom na Slovensku. Život tejto obci vdýchli Paulíni, ktorí tu mali svoj kláštor. Tí však museli po reforme Jozefa II. opustiť dedinu a kláštor sa neskôr premenil na kaštieľ.

Insert title here
  • Popisok 1
  • Popisok 2
Photos by Filip Jurovatý

1 - Malacky ; 2-3 - Veľké Leváre; 4-7 - Šaštín; 8-9 - Borský Mikuláš; 10 - Pajštún

Prasa v erbe
     Pravdepodobne maďarské slovo malac čo znamená prasa sa stalo predlohou pre názov mesta Malacky. Asi teda nebude náhoda, že diviaka by ste našli aj v mestskom erbe. Ak zavítate do tohto mesta tak tu nebude mať veľa príležitostí obdivovať miestne pamiatky lebo je ich málo. Čo však patrí k ikonám mesta je určite Pálffyovský kaštieľ, maurská synagóga a čierny kláštor.

Zase Habáni
     Podobne ako v Sobotišti tak aj vo Veľkých Levároch tvorili súčasť obce Habáni. Dnes po nich ostali zachované domy v pamiatkovej rezervácii. Ďalej tak ako v Sobotišti tak aj tu by ste našli budovu kaštieľa, ktorý však neslúži potrebám múzea. Obec Veľké Leváre patrí k pekným, čistotným dedinám, kde nájdete aj veľa tabúľ s užitočnými informáciami. 

Prvá slovenčina a Búre
     Hoci sa to nezdá tak aj Záhorácke nárečie sa vnútorne delí. Kým v takej Senici či v okolí Bratislavy sa v podstate hovorí spisovne, tak v okolí Holíča a Skalice je dialekt výrazne odlišný. Niektorí jazykovedci hovoria priamo o skalickom nárečí. Špecifikom je aj centrálna časť Záhoria, kde sa takzvane uaká. Typickou črtou je zamieňanie U za L. Vhodným príkladom uákania je ľudová pieseň Išeu Macek do Mauacek šošovičku muácit. Nuž a akú má s týmto súvislosť obec Borský Mikuláš? Práve tu sa narodil Ján Hollý, ktorý spolu s Bernolákom stojí za prvou podobou slovenčiny, ktorá síce vychádzala zo západoslovenského dialektu ale rozhodne jej nebolo vzorom uákanie. Okrem jeho rodného domu môžete v obci obdivovať Ságelskú studničku kam často chodil na vychádzky.

Deň pracovného pokoja
     Každá zastávka na Záhorí je niečím jedinečná. Avšak len jedna jediná si môže povedať, že sa s ňou spája sviatok. Mariánsky kult, čiže vykonanie púte na cirkevné miesta spojených s Pannou Máriou, bol na našom území rozšírený už od stredoveku. To sa stalo neskôr predpokladom k vzniku pravidelnej púte, ktorá sa začala konať vždy 15. septembra. Najväčší význam zo všetkých mariánskych svätostánkov má práve Bazilika v Šaštíne, kde sa koná celonárodná púť. Okrem toho v tomto meste nájdete vodnú plochu Gazárku, rozpadnutú synagógu a budovu textilnej manufaktúry Kartúnky, ktorú založil manžel Márie Terézie František Lotrinský.

Ságalská studnička v Borskom Mikuláši
Nič nekončí
     Aj keď jarou začína nový kolobeh nemôžeme povedať, že jej koncom sa aj uzatvára. Len sa prirodzene posunie do ďalšej časti, ktorá má svoje mínusy a plusy ako každá iná časť roka. Ako na úvod tak aj na záver chcem povedať, že pre mňa je jar krásnym obdobím lebo konečne sa môžem niekde túlať. Verím, že vám bol tento článok inšpiráciou a budete sa túlať tiež po krásach Záhoria.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára