Translate

piatok 17. augusta 2018

Štyri ročné obdobia Záhoria: leto

Panoráma Skalice z kalvárie
Blíži sa finále
     Aj keď sa v poslednom čase rozdiele medzi ročnými obdobiami stierajú, tak stále môžeme tvrdiť, že rok má štyri ročné obdobia. Posledná časť, ktorá vám utvorí ucelený obraz o Záhorí bude preto zameraná na najteplejšie obdobie roka, na leto. Práve tento čas väčšina z nás využíva na nejakú dovolenku, výlet či odpočinok pri vode. Práve v znamení poslednej zmienenej vody sa bude niesť aj tento článok, hoci pre Záhorie nie je typická nejaká výrazná vodná plocha. Nabaľte si preto do batoha krém na opaľovanie, plavky, veľa pitnej vody a vyrážame do cieľovej rovinky!

Kráľovské leto pri potoku, umelom jazere alebo pri rieke?
     Symbolický ale aj skutočný okruh po Záhorí dokončíme v jeho severozápadnej časti. Pre túto oblasť nie sú geograficky typické ani hory Malých Karpát či piesková nížina s borovicami. Za to by ste tu našli mierne kopce a nížinu formovanú pri štátnej hranici dominantnou riekou Moravou. K tomu všetkému z historického hľadiska má práve táto časť Záhoria najväčšiu spojitosť s panovníkmi a to už od čias Veľkej Moravy až po Habsburgovcov.

Kopčany
Odľahlý mlyn 
     Aj keď mlyn v osade Trajlínky nepatrí k známym turistickým atrakciám rozhodol som sa ho tiež spomenúť v tomto projekte. Podľa môjho názoru tieto vidiecke stavby ležiace ďaleko od civilizácie, sú výnimočné práve svojou odľahlosťou a tým, že sa v nich čas akoby zastavil. Takéto budovy dostali šancu vyhnúť sa premenám doby a zároveň sú osamotením majákom niekde pri potoku v obkľúčení boru a pastvín s kravami. Tu vás nebude otravovať žiaden turista, možno iba tak husi prebiehajúce cez chodník. Je však tiež pravdou, že tu možno nebudete mať čo po chvíli obdivovať ale to asi aj pri nejakom pamätníku, ktorým sú v podstate aj tieto osamotené budovy. 

Tri štáty
     Náš prvý kontakt s hraničnou riekou Moravou počas putovania po Záhorí zažijeme, na jednom špeciálnom mieste. Ide o trojštátie, čiže o bod v ktorom sa stretajú hranice troch štátov. Tento bod by ste našli v mieste, kde sa rieka Dýje vlieva do Moravy. Vďaka takto stanovenej hranici ľahko odhalíte ktorý trojuholník zeme patrí Rakúsku, ktorý Česku a ktorý Slovensku. Na slovenskej strane tu k tomu nájdete aj sochu, ktorá má pripomínať absurdnosť minulého režimu a na skutočnosť, že týmto miestom viedla železná opona.

Len jedna ropa
     Odbočíme na chvíľu od rieky Morava a budeme teraz skúmať miesto spojené s inou tekutinou a to ropou. Hoci tento nerast nie je typický pre Slovensko, tak v meste Gbely stále stojí pamätník k prvému ropnému vrtu na území Československa ako aj metské múzeum.

Najstarší dochovaný na Slovensku
     Počiatky štátnosti Slovenska sú preukázateľne späté s ranofeudálnym štátom Veľkej Moravy. Avšak problém spočíva v tom, že nám z tohto obdobia ostalo len pramálo pamiatok. Veď niet sa čo čudovať, keď tento štátny útvar existoval v 9. storočí. Z toho dôvodu môže byť Záhorie hrdé, že sa jedna taká stavba na jeho území nachádza. Nie je to naozaj hocijaká stavba ale kopčiansky kostol je najstarším na Slovensku. V dedine sa ešte k tomu nachádza žrebčín, ktorý bol súčasťou kráľovského komplexu neďalekého Holíča. Žrebčín sa postupne rekonštruuje a zväčšuje svoje výstavné priestory.

Sídlo Márie Terézie
     Hlavnou dominantou mesta Holíč je ich zámok. Sídlo obklopené vodnou priekopou a kedysi aj francúzskymi záhradami vzniklo prestavaním pôvodného vodného hradu. Najväčšiu slávu zažila národná kultúrna pamiatka v čase panovania Márie Terézie kedy tu trávila svoj čas. Teraz tu môžete čas stráviť na rôznych podujatiach akými je napríklad stredoveký festival Rotenstein. Ďalšou stopou Habsburgovcov v meste je budova keramickej manufaktúry Majolika, pri ktorej ležia zvláštne megality. Okrem tradičných kresťanských stavieb sa za mestom vypína ešte jeden unikát a to veterný mlyn Povjetrňák. Ak vás však nezaujíma až tak história a architektúra, skúste zavítať do Holíča aspoň počas dní hudobného festivalu Cibuľa fest.

Insert title here
  • Popisok 1
  • Popisok 2
Photos by Filip Jurovatý

1 - trojmedzie; 2 - makové pole; 3 - Gbely; 4-5 - Kopčany; 6-7 - Rotenstein; 8-10 - Skalica

Kráľovské mesto na záver
     Záhorie má nielen svoje typické plodiny ale aj gastronómiu. Hoci si trdelník privlastňujú rôzne národy strednej Európy, tak ochrannú známku k tejto sladkej pochúťke má len Skalica, teda poznáme skalický trdelník. Avšak to nie je jediná pochúťka slobodného kráľovského mesta obohnaného stredovekými hradbami. Blízke vinice stoja za ďalšou európskou ochrannou známkou a to za označením skalický rubín. Krásne historické centrum mesta ponúka veľa pamiatok no tá najznámejšia leží za jeho hradbami a volá sa Rotunda sv. Juraja. Nuž a aby sme dokončili tento letný diel pri vode, tak za mestom sa môžeme preplaviť na Moravu z prístavu na Baťovom kanále.

Kruh sa uzavrel
     A je to tu drahí priatelia! Ak ste sa prečítali množstvom textu až sem verte, že ste už takmer na konci. Nie však života ale len tohto projektu, v ktorom som vám hádam čo najlepšie predstavil hlavné atrakcie rodného kraja zatiaľ prostredníctvom fotky a textu. Môžete sa však tešiť na veľké finále a to na jedno video, ktoré vás prevedie všetkými krásami Záhoria.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára