Translate

streda 4. novembra 2015

Pohronie: #1 Slovenská Ľupča a Banská Bystrica


     K meninám som si spravil výlet do Horehronia. Už ako malé dieťa som obdivoval v časopise článok o hrade Ľupča a preto som si vybral toto miesto na návštevu a spojil to s blízkou Banskou Bystricou. Vyrazil som skoro ráno a išiel som vlakom do Trnavy, dotiaľ do  Galanty až priamo do Banskej Bystrice, kde som prestúpil na autobus do Slovenskej Ľupče. Dedinka vyzerá pekne, sú tam pekné staré budovy, dva kostoly a zopár sôch. Nad obcou dominuje postupne sa rekonštrujúci sa hrad. Hrad bol taký, aký som si ho predstavoval. Vstupné bolo lacné na to čo hrad ponúkal - krásny výhľad, pekný interiér, expozíciu aj bielu pani. Ešte som kúpil pohľadnicu dal pivo z horehronia - Urpiner a išiel do piateho najväčšieho mesta Slovenska.

     Železničná stanica v Basnkej Bystrici má pekné farebné vitráže podobne ako tá žilinská. Naproti tomu autobusová stanica je hanbou mesta, stojí tam nedostavaná, tipujem vyše 20 rokov, oplotená budova. Mesto tvorí podstate jedna dlhá línia, na ktorej stoja zväčša pekne historické budovy. V meste majú tiež hrad ale ja by som to týmto menom nenazýval i keď niekedy v histórii to mohol byť hrad. Ide len o komplex pár budov - barbakánu, renesančných budov v ktorých je galéria a múzeum a zvyšky hradieb. Centrum mesta tvorí pekné námestie, na ktoré je pekný výhľad zo šikmej veže. K záveru mojej cesty som sa vybral na pizzu - ktorých je veľmi veľa a odtiaľ ešte samozrejme k Múzeu SNP.
     Cesta domov pre vzdialenosť tohto miesta bola trošku komplikovaná. Autobusom spoločnosti RegioJet som sa dostal do Nitry odkiaľ s prestupmi vlakom do Trnavy a domov. Výlet sa mi páčil.

Foto: 1.Obec Slovenská Ľupča 2. Gizelina sála 3.Socha Svätopluka od Kulicha 4. Hrad Ľupča 5.-7.Námestie SNP 8. Mestský hrad Banská Bystrica 9.-10. Múzeum SNP

Insert title here
  • Popisok 1
  • Popisok 2
Photos by Filip Jurovatý

2 komentáre:

  1. Glad to know you that you write good blogs to share your experience. Nice article and mapping. :)
    Greetings from Bangladesh.

    Faysal Bin Darul
    sightbywalk.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť