Translate

štvrtok 6. augusta 2015

Košice


     Tento rok som sa prvý krát v živote vybral na východné Slovensko (ak nerátam jeden školský výlet do Vysokých Tatier). Moja cesta smerovala do druhého najväčšieho slovenského mesta - Košice. Cesta bola príjemná, vybral som si na prepravu súkromnú spoločnosť RegioJet, čo vychádzalo lacnejšie s lepšími službami. Do Košíc som prišiel asi len o pol hodinu neskôr, pre meškanie vlaku pri Žiline, kde sa prerába trať. Vlaková stanica na mňa zapôsobila normálne, taký slovenský štýl. Všimol som si na jednom nástupišti vlak smerujúci do Čiernej nad Tisou, vtedy som si uvedomil že ten historický čo chodí medzi Senicou a Trnavou (vo vnútri je napísané "hergestellt in DDR") je na tom ešte dobre. Vnútro stanice sa pekne prerába, len som si myslel že bude stanica o čosi väčšia vzhľadom na význam mesta. Z vlakovej stanice do centra je len kúsok, chvíľka cesty parkom okolo Jakabovho paláca, potom ulica Mlynská (paralelne na ňu som mal na jednej uličke hotel) až priamo k Dómu.
     Košice sú nádherné mesto. Sú veľmi čisté (nevšimol som si žiadne žuvačky na chodníku) s veľa krásnymi historickými budovami a to nielen na Hlavnej ulici. V prvý deň som stihol okrem prechádzky po Hlavnej ulici stihol navštíviť košické podzemie (Archeologické múzeum). Keď porovnám Rynek Underground v Krakove a Košice, tak tam toho dosť chýba. Na druhú stranu, to čo bolo v Krakove na jednom mieste mali Košice dokopy v iných múzeach. V druhý deň som sa vydal cez Mestský park okolo Rodošta a mestských hradieb ku Kunsthalle. Košická Kunsthalle je rozsiahlejšia ako bratislavská. Vznikla prerobením plavárne. Budova je krásna, i keď výstava bola až moc minimalistická - spolu asi len 10 obrazov, videoprojekcia a jeden objekt v samom strede bazéna. Cestou po meste som chcel navštíviť aj Tabačku, tak som do nej nakukol, práve sa tam konal malý trh s príjemnou atmosférou. Celé Košice sú toto leto rozkopané, lebo sa stavia / opravuje električková trať. Ďalšou zastávkou bolo Východoslovenské múzeum. V ňom bola výstava venovaná košickému modernistovi - Anton Jasusch. Ostatné výstavy boli trošku nudné, jedna venovaná histórii potápačstva, druhá súvisela s partnerským mestom Krakov. Dôvod prečo ľudia chodia na toto miesto bude Košický zlatý poklad. Ide o výstavu zlatých mincí, ktoré sa našli v tomto meste. Mince sú z rôznych krajín a priestor v ktorom sú umiestnené (trezor) je ozaj pekný. Po sladkom potešení som nemohol vynechať turistickú atrakciu č. 1 - výhľad z Dómu sv. Alžbety. Interiér bol nádherný tiež ale výhľad z veže to neprekoná. Schody hore sú úzke a zo začiatku neosvetlené (tam ešte nie sú okná). Z veže je vidieť blízke aj široké okolie mesta. Po tejto atrakcii som sa pomotal ešte v meste, sadol si k Spievajúcej fontáne pred Divadlom, v nákupnom centre, navečeral sa a tešil sa že v tomto meste prežijem ešte jednu noc. Posledný deň, pred odchodom na vlak som ešte pobehal už nie moc atraktívne nové pamiatky mesta ako Cassovar, Steel arenu, Bussiness centrum. Peknou bodkou na záver bolo nakuknutie do bývalých kasárni, dnes Kulturparku. Projekt vznikol, keď Košice boli v roku 2013 európskym hlavným mestom kultúry.


     Atmosféra Košíc je úžasná. Uličky sú pokojné s veľa ľudmi. Ľudia sa tu neponáhľajú ale oddychujú na terasách, architektúra centra je pravdepodobne najkrajšia na Slovensku a čo je hlavné, turista sa tu nebude nudiť lebo je tu stále čo objavovať a navštevovať. Na záver pripájam krátke video a pre tých, čo zvažujú návštevu aj mapku s miestami, kde som sa túlal.

1 komentár: