Translate

sobota 14. marca 2015

Strážcovia Malých Karpát




     Slovensko je krajina plná hradov, zámkov, pevností, opevnení ale aj zrúcanín. V pohorí Malé Karpaty, na západnom Slovensku, ich leží veľa. Potulkami po tomto regióne, som sa pokúsil preskúmať a pofotiť zákutia historických objektov a podeliť sa o svoje zážitky z nich. Hoci som ich navštívil v rôzny čas, budem o nich písať tak ako pokračuje hrebeň Malých Karpát od severovýchodu k juhozápadu.
     Najsevernejším strážnym hradom v týchto horách je hrad, resp. zrúcanina Čachtice, ktorý leží v okrese Nové Mesto nad Váhom. Hrad som navštívil minulé leto, sobotu 2. augusta 2014.  Cesta do okresného mesta, je pohodlná a rýchla, ľahko sa dá do tohto mesta dopraviť autobusom z blízkych regiónov, ale aj veľmi jednoducho vlakom, keďže leží na najdôležitejšej slovenskej železničnej trati spájajúce Bratislavu a Košice. Na vlakovej / autobusovej stanici začína turistický chodník 8114 označený žltou farbou, ktorý prevedie turistu z mesta okolo Kostola Narodenia Panny Márie až do úpätia hôr k hradu. Keďže, túto plánovanú cestu som neprešiel, lebo bolo veľmi horúco môžem len podať údaje, ktoré som si zistil predom že táto cesta by trvala 3 hodiny a je dlhá okolo 10km (dobre o trase je písané tu http://turistika.oma.sk/8114). Do obce Čachtice som sa nakoniec prepravil autobusom z Nového Mesta nad Váhom. Skorej než sa vyberiete do kopca ku hradu, ktorý z obce nie je vidieť lebo je skrytý v horách, mal by pred výstupom, kým má veľa síl prejsť si aj krásy obce. V obci sa nachádza krásny opevnený kostol, gotická kaplnka, múzeum, drevená socha Alžbety Báthory a pár vychytených turistických reštaurácií. Po ceste, ktorá nemá chodník sa pomaly, dostanete až k hradu, treba sa držať pri kraji, keďže najmä v lete sa tu preháňa veľa áut z celého Slovenska. Hrad, teda skorej to čo z neho zostalo, prešiel nedávno rekonštrukciou, keďže sa toto miesto stalo známe vďaka Krvavej pani z Karpát, tak na tomto mieste, sa musí vyberať vstupné, hoci Vás neprevedie sprievodca len pri vstupe dostanete malý letáčik.Vstup bol 2,50€ pre dospelých a 1,50€ pre ostatných (študenti, deti, dôchodcovia). Pochodil som veľa hradov a musím povedať, že stav v akom je hrad zachovaný je približne pomerný k zrúcaninám Branč alebo Gýmeš - na ktorých sa nevyberá vstupné. Návštevník sa prejde po areáli, spraví pár pekných fotiek s výhľadom do krajiny a môže ísť domov. Cestu nazad som si však nevybral, ako sa snažím skoro vždy, takú istú ale zišiel som z druhej strany čachtického hradného brala do malej obce Višňové (zelený turistický chodník 5119), kde je vlaková stanica a vybral sa tade na Myjavu, odkiaľ sú dobré spoje do Senice.

Insert title here
  • Popisok 1
  • Popisok 2
Photos by Filip Jurovatý
1-2 - Čachtice, 3-5 - Dobrá Voda, 6-7 - Smolenice, 8-9 - Ostrý Kameň, 10 - Korlátko, 11-12 - Plavecký hrad

     Podobne schovaný hrad v Malých Karpatoch je hrad Dobrá Voda. Odporúčam vyraziť na hrad v jarných mesiacoch, kým nie je les zelený, aby ste si užili pohľad na neho, inak budete vidieť len múry medzi stromami. K hradu sa dostanete z oboch strán Karpát. Ja som vyrazil z tej západnej strany, z dediny Hradište pod Vrátnom, najskôr po modrom potom po červenom chodníku. Typickou črtou hradu je jeho zachovalá dominantná stena horného hradu. Na hrade sa dá pravdepodobne opekať (bolo tam ohnisko). Z hradu vedie cesta, okolo židovského cintorína, do obce Dobrá Voda. V obci pôsobil básnik Ján Hollý a balí sa tu voda Zlatá studňa. Ďalšou schovanou krásou neďaleko dedinky je kláštor Katarínka, vedie ku nej modrý turistický chodník z dediny. Tu už na Trnavskej strane Karpát je to blízko do dedinky Naháč, kde je pre zmenu pamätná izba Juraja Fándlyho ale hlavne je tu autobusová zastávka, aby sme sa dostali domov.
     Od Trnavskej strany je pekný výhľad na Smolenický zámok. Do dediny sa dá ľahko dostať autobusom, ako i vlakom hoci vlaková zastávka je ďalej od obce. Informačné tabule v obci Vás ľahko privedú k hradu. Hrad je prístupný verejnosti len v mesiacoch júl a august. Vstupné je viac-menej symbolické 1,50 / 0,70€ čo aj odpovedá tomu čo vo vnútri uvidíte. Hrad je vlastníctvom Slovenskej akadémie vied a je to vyhľadávané sobášne miesto. Z pôvodného interiéru sa zachovalo veľmi málo. Zaujímavosťou je prístupová asfaltová cesta, ktorá vedie k hradu. Bola postavená za 1 noc pred príchodom Chručšova. Zo zámockej veže betónovej veže je krásny výhľad po okolí.
     Posledným hradom v okrese Trnava je hrad Ostrý kameň. Tento hrad sa vypína v nadmorskej výške 562 metrov a v minulosti slúžil ako strážny, pohraničný hrad nad neďalekou významnou cestou - Via Bohemia, ktorá prechádzala pod hradom. Prístup k zrúcanine je z obce Buková ako aj Smolenice. Ja som zvolil cestu len z Bukovskej priehrady, ktorá je veľmi strmá, keďže smeruje až k najvyššiemu vrchu Malých Karpát - Zárubom. Z hradu je taktiež pekný výhľad na široké okolie.




     Nemenej významným hradom ležiacim na českej ceste bol tiež hrad Korlátka. Hrad sa nachádza v obci Cerová-Lieskové v časti Rozbehy a vedie k nemu turistický chodník. Spolu so štyrmi veternými vežami je dobre viditeľný nielen z Bukovskej strany ale aj zo Záhoria. Hrad patrí k najmenej zachovaným hradom Malých Karpát.
     Z obce Cerová okrem na hrad Korlátka je vidno na ďalší záhorácky hrad - Plavecký hrad. Priamo z dedinky Plavecké podhradie sa veľmi ľahko a za krátky čas dostanete k hradu. Hrad má pomerne dobre zachovalú vstupnú bránu a tvorí dominantu nad celým krajom. Neďaleko Plaveckého hradu v stredoveku existoval drevený hrad, ktorý sa však nezachoval. Tento hrad ležal v obci Kuchyňa a podobné archeologické nálezisko nezachovalého hradu je aj v Pezinku.
     Jedným z najkrajších malokarpatských hradov je Červený Kameň. Poľovnícky hrad Pálfyovcov  sa nachádza v obci Častá v okrese Pezinok. Z dediny vedie chodník priamo k hradu. Hrad má veľmi bohatý interiér a tiež veľké podzemné priestory. Interiér sa nesmie fotiť.

Insert title here
  • Popisok 1
  • Popisok 2
Photos by Filip Jurovatý
1-3 - Červený Kameň, 4 - Pajštún, 5 - Dračí hrádok, 6 - Biely Kameň, 7-8 - Devín, 9-11 - Bratislavský hrad

     V južnej časti Malých Karpát ležia na jednej trase 3 zrúcaniny. Všetko tieto tri objekty som prešiel jeden septembrový deň v roku 2013. Zo záhorackej strany som najskôr prešiel hrad Pajštún pri Stupane, ďalej pri obci Borinka okolo strážnej veže Dračí hrádok a na druhej strane Karpát som vyšiel pri hrade Biely Kameň, ktorý leží za Svätým Jurom.
     Na úplnom konci pohoria Malých Karpát ležia dva prístupné slovenské hrady - Devín a Bratislavský hrad. K obom hradom vedie ľahký prístup z mesta. Devín leží na sútoku riek Moravy a Dunaj.
     Dominantou hlavného mesta Slovenska je Bratislavský hrad. Hrad je viditeľný takmer z každej strany mesta. Vedľa hradu sa nachádza najvyšší zákonodarný orgán Národná rada Slovenskej republiky.
     Pre podrobnejší prehľad o polohe hradov pripájam mapku ako aj odkazujem na svoju stránku na panoramiu, kde mám publikované fotky z výletov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára